Deze week in de Management Support een artikel over mindmappen, ook iets voor jou?
Een mindmap maken: heel creatief én goed voor je hersenen! Geert Teunissen legt uit wat de vier cruciale voordelen zijn van mindmappen.
Hij geeft op 12 november de workshop Sneller werken en denken met mindmappen.
Ik zie bij mindmappen gek genoeg allerlei post its voor me, klopt dat?
“Nee, dat klopt helemaal niet. Ik ben niet voor post its. Die verengen je wereld. Mindmappen leert je juist weer te associëren, je leert verbanden beter te zien. Er zijn vier cruciale dingen die een mindmap doet:
1 – Je leert weer ouderwets verbanden te leggen: associëren.
2 – Je visualiseert alle informatie. Dit zorgt voor een hogere hersenactiviteit. Bijvoorbeeld: een plaatje tekenen, een kronkeltje. Je boekt hiermee tijdwinst.
3 – Je verwerkt de informatie anders: het is simpelweg een creatief proces. Je leert hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Overbodige zaken laat je weg.
4 – Je boekt minimaal 10% tijdswinst. Dit blijkt uit onderzoek, en dit is nog een voorzichtige schatting.”
Heb je een voorbeeld?
“Mindmappen werkt heel goed bij het maken van notities en verslagen van vergaderingen. Het is een hulpmiddel om anders, vernieuwend, te vergaderen door tijdens vergadering een mindmap te maken. Dat kan gewoon op een tablet. Je projecteert ‘m direct op de muur of op het scherm. En voor het einde van de vergadering is je verslag al goedgekeurd. Het gaat ook gewoon sneller dan schrijven of typen.”
Gaan de uitgebreide notulen van directievergaderingen op de schop?
“Veranderen is lastig. Dat is een feit. Daar moeten mensen van overtuigd worden. Verslagen van bijvoorbeeld aandeelhoudersvergaderingen of de board zijn inderdaad vaak uitgebreide notulen. Een goed argument is de tijdsdruk. Alleen harder werken helpt immers niet, je moet slimmer werken. Het zinloze moet eraf. Geen hond leest een lang verslag, of de bijlagen. Maar begin ermee op de werkvloer, op het secretariaat, in het wekelijkse werkoverleg bijvoorbeeld. In één beeld heb je de essentie van je bijeenkomst te pakken. Trouwens, je kunt altijd nog als bijlage de officiële stukken voor besluitvorming meesturen. Bedenk: als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg.
En als je het lef hebt om het om op een andere manier verslag te doen, dan verandert er iets.”